Waarschuwing

Criminelen erg aktief ook op het internet. Afgelopen maandag is er naar mijn huisadres gebeld door een engels sprekende dame. Zij is op dat moment te woord gestaan door de vriend van mijn dochter. Hij heeft aangegeven dat ik op woensdag aanwezig zou zijn en dat er dan terug gebeld kan worden. Dat is dan ook vanochtend gebeurd. Nu moet ik zeggen mijn engels is niet erg geweldig, maar ik kan me verstaanbaar maken. Met een waarschijnlijk Indische mevrouw is het wel wat lastig volgen. Tijdens het gesprek werd aangegeven dat mijn computer was gehackt en dat er spyware en mallware op stond. Zij wilde graag dat ik toestemming zou geven dat zij op de computer kon inloggen om te analyseren wat er fout is. Echter weet zij niet dat ik werkzaam ben in de IT en security natuurlijk ook wel direct onze aandacht heeft. Toen ik vroeg van welk bedrijf zij was en of zij een mailtje wilde sturen voor een afspraak omdat ik wil verifieren of zij is wie zij zegt te zijn werd aangegeven dat ik niet zo wantrouwend moest zijn en dat wanneer zij het probleem niet op kon lossen de garantie verviel en ondersteuning in de toekomst niet meer gegeven kan worden. Ik heb haar vriendelijk bedankt en gezegd niet op het aanbod in te gaan. Tevens aangegeven dat ik bij mijn werkgever (Politie) dit zal melden omdat dit misschien wel een direct veiligheidsincident zou kunnen zijn Na het gesprek even nagedacht welke stappen ik eerst zou ondernemen en besloten contact op te nemen met Microsoft Nederland (via Klantenservice, Maandag – vrijdag: 8:00h – 18:00h, tel. 020 – 500 1500). Na een aantal keuze menu’s heb ik contact gehad met Tom. Bij de klantenservice werd ik keurig te woord gestaan. Door Tom werd aangegeven dat deze praktijken al een tijdje aan de gang zijn en dat er oplossingen worden gezocht. Dit is niet eenvoudig, daar natuurlijk ook microsoft beperkingen heeft om de veiligheid privacy te waarborgen. Er werd aangegeven dat de mensen die bellen proberen mensen bang te maken en op het gemoed te spelen om zo toegang te krijgen. Ook wordt gezegd dat zij codes hebben die de gebruiker kan controleren. Het is echter niet moeilijk om in het bezit te komen van deze codes en is dus geen garantie van een betrouwbare hulp. Echter wanneer zij toegang hebben wordt er veelal gerommeld in de computer en het kan zo zijn dat na een aantal dagen er helemaal geen toegang meer mogelijk is en dat alleen degene die de computer hebben overgenomen dit kunnen oplossen. Hier moet dan veel voor worden betaald. Een andere mogelijkheid is om de computer te herinstalleren, maar dan bent u alles kwijt. Denk bijv. aan vakantiefoto’s, gescande en opgeslagen document enz. Het is altijd raadzaam om regelmatig een backup van uw data te maken en op een plek te bewaren waar dit veilig is. Kortom laat u niet bang maken. Tom van Microsoft gaf aan dat het niet gebruikelijk is dat microsoft contact opneemt. Natuurlijk wel als daar een verzoek voor is gedaan. Wannneer dat wel gebeurd zal dat zijn in het nederlands en zeker niet in het engels. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben.

Dit bericht is geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink.