Rentmeester of Rente-meester

Recent was in het┬ávolgende in het nieuws dat de ECB vanaf maart maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties, waaronder staatsobligaties, gaat opkopen. Ik weet niet hoe het u vergaat maar er zijn dagen zat dat ik dat niet in mijn portemonnee heb. Sterker nog, eigenlijk heb ik geen idee wat ik me bij zo’n astronomisch bedrag moet voorstellen.

Wat mij wel aan het denken zette is dat de gehele wereld lijkt te draaien om geld. Geld moet rollen wordt er gezegd. In Nederland zijn we al zover afgedwaald dat zelfs het regeringsbeleid is afgestemd op het model van 2-verdieners. Ja u leest het goed tweeverdieners. Het gaat niet meer om de mens, maar alles draait om de mammon oftewel het slijk der aarde waar we zoals het lijkt niet meer zonder kunnen.

Maar maakt geld eigenlijk wel zo gelukkig? Ik weet het wel dat we geld moeten verdienen om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien, maar wanneer hebben we genoeg en wanneer zijn we tevreden. Overigens blijkt uit de oproepen en de kreten die de overheid slaakt ook wel dat zij het ook niet weten. Er wordt opgeroepen dat we meer samen moeten gaan doen. Er moeten meer mantelzorgers komen. Kerkgenootschappen en allerlei instanties moeten samen werken om zo de kosten te drukken en mensen te helpen.

Wat ik mij dan afvraag hoe het dan toch zo kan zijn dat er volop wordt ingezet om iedereen aan een betaalde baan te krijgen. Wie gaat dan het vrijwilligerswerk doen, wie gaat dan de mantelzorg doen? Is het niet tegenstrijdig wat continu wordt geroepen?

Overigens vind ik persoonlijk dat het in een huishouden het financieel zo zou moeten kunnen zijn dat 1 van de ouders wanneer de kinderen thuiskomen er voor hen is. Dat niet kinderen wanneer zij uit school komen een sleutel om hun nek hebben hangen en in een huis komen waar zij hun verhaal niet kwijt kunnen. Waar vader en moeder wanneer zij beide terugkomen van een dag werken geen tijd hebben voor de kinderen omdat zij uitgeblust zijn. Zijn wij tevreden met wat wij hebben of moet het zo zijn dat wij alle nieuwe snufjes in huis moeten hebben? Moeten we perse op sport of moeten we zonodig op wintersport en in de zomer ook nog op vakantie?

Zelf ben ik nooit vergeten dat ik een keer iemand sprak die van zijn ouders een nieuwe auto had gekregen en waar ik tegen zei dat ik hem wel benijdde. De persoon schoot vol en zij dat hij mij benijdde en liever liefde van zijn ouders had dan dat het afgekocht werd met een nieuwe Mercedes.

Hoe gaan wij met ons geld om? Hoe gaan wij met onze gekregen talenten om? Moeten wij overal voor betaald worden of is er ook nog ruimte voor liefdadigheid?

Bent u rentmeester of rente-meester.

Wanneer u meer hierover wilt weten kijk dan eens in de Bijbel en lees wat Gods Woord hierover zegt.

Dit bericht is geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink.