Operatie Blauw

Ik ben een boek aan het lezen dat als titel heeft: OPERATIE BLAUW (weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie, Bart de Koning, ISBN 978-94-600-3296-7) Een bijzonder fasinerend boekje dat makkelijk weg leest. De titel van het boekje doet mij allerlei gedachten door mijn hoofd schieten die ik hier met jullie wil delen. Meer blauw op straat. Willen we dat echt wel. Nu ruim een jaar geleden werd ik tot stoppen gemaand bij een alcoholcontrole. Nu moeten jullie weten dat ik géén druppel alcohol wil nuttigen voordat ik zelf achter het stuur kruip. In het verleden toen ik 15 jaar oud was heb ik een jongen voor mijn ogen zien verongelukken door iemand die dronken was. Dit beeld raak je nooit meer kwijt. Nu even terug naar die alcohol controle. Oom Agent vroeg mij op het apparaat te blazen. Ik had dit nog nooit gedaan, dus de eerste keer ging het niet goed. Ik moest nogmaals blazen en pas stoppen met blazen wanneer hij zei dat het goed was. Ik vroeg hem wel om niet tussendoor koffie te gaan drinken want zoveel adem heb ik natuurlijk ook niet ;-). Ik weet niet of hij de grap kon waarderen, maar dat vind ik niet mijn probleem. Er zijn al genoeg mensen die ’s morgens al zuur kijkend volgens mij uit bed komen. Alles bleek goed te zijn en dat kon natuurlijk niet anders, omdat ik immers geen alcohol had genuttigd. Ik wenste hem en zijn collega’s een succesvolle avond toe en hoopte dat zij niemand zouden bekeuren. Hij keek uitermate vreemd. Toen ik uitlegde of eigenlijk vroeg of het toch niet de bedoeling is om zo min mogelijk mensen met alcohol op in het verkeer te ontmoeten en wanneer dit bereikt zou worden dat de avond dan pas succesvol zou zijn toen gaf hij mij volmondig gelijk. Eigenlijk best vreemd het lijkt wel dat oom Agent ook een target heeft op alcoholbonnen. Misschien kunnen deze gehaald worden bij de slijterij. Mijn conclusie is dan ook: Minder blauw op straat voor een veiliger weggebruik. Maar natuurlijk heb je ook jongelui die verkering willen en een blauwtje lopen. Blijf dan ook niet op straat hangen maar ga naar binnen. Daar is het immers warmer en ontmoet je misschien een vriend of vriendin. De belastingdienst gaat ook reorganiseren en hoe ze het gaan doen maar elk jaar hebben zij tot ergenis van velen ook: Operatie Blauw. Laten we echter niet klagen, zolang we nog eten, drinken en dak boven ons hoofd hebben worden we in iedergeval niet blauw van de winterkou. De blauwe envelop mag dan wel wegblijven.

Dit bericht is geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink.